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Regulatory Affairs

The Sherman-Williams Company

101 West Prospect Avenue

Cleveland, OH 44115-1075

Dear Ms. Basham:

This is in response to your letter dated September 16, 2003 regarding the limited quantity
marking requirements found in Part 172, Subpart D of the Hazardous Materials Regulations
(HMR: 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if a package marked with the identification
number inside a white square-on-point configuration and the term “LIMITED QUANTITY”
would fulfill the marking requirements for packages containing limited quantities of hazardous -
materials.

Your example fulfills the requirements of § 173.315, which permits a shipper to mark the
package with the identification number inside a white square-on-point configuration to identify
the material as a limited quantity. Further, placing the term “Limited Quantity” on the packaging
is neither required nor prohibited under § 172.303. Therefore, marking the term “LIMITED
QUANTITY™ on the package as shown in your example is acceptable. Note, however, that, in
order for your example to fulfill the requirements of Part 172, Subpart D, additional packaging
markings are required. At the very least, the package must be marked with the consignee’s or
consignor’s name and address under § 172. 301(d) and, possibly, packaging orientation arrows

under § 172.312.
I hope this satisfies your request.
Sincerely,
W ' k%‘"’ ?X
Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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THE SHERWIN-WILLIAMS COMPANY
101 WEST PROSPECT AVENUE
CLEVELAND, OH 44115-1075

VIA CERTIFIED MAIL - RETURN RECEIPT REQUESTED
September 16, 2003

Mr. Edward T. Mazzullo

Director of Office of Hazardous Materials Standards
USDOT/RSPA (DHM-10)

400 7" Street SW

Washington, DC 20590-001

Dear Mr. Mazzullo:

Our company manufactures, warehouses, and transports paint and other products throughout the
United States and Canada. Transport Canada’s Clear Language regulations allow cartons
containing limited quantities of dangerous goods to be exempt from packaging, marking, and
labeling requirements. The only mark that is required it the words “LIMITED QUANTITY” (or
its accepted abbreviation) on one side of the carton. In their Amendment Number 2, adopted
August 13, 2003, Transport Canada indicated that the term “CONSUMER COMMODITY™
could be used interchangeably with “LIMITED QUANTITY.”

In HM-215E, Section 172.301 indicates that it is no longer necessary to mark both the proper
shipping riame and the UN number on packages of ORM-D and limited quantities. In these
cases, the UN number may be dropped. Additionally, Section 172.315 allows an alternative
mark for limited quantities. The proper shipping name is not required if the carton is marked
with the UN number placed within a diamond shape.

As Sherwin-Williams routinely has product that is manufactured and packaged in Canada for
shipment to the US, as well as product manufactured and packaged in the US for shipment to
Canada, we need to find one method of carton marking that will be acceptable to the regulatory
agencies of both countries. Would US DOT /RSPA find a carton marked as shown in the
illustration below (with both the words “LIMITED QUANTITY™ and the UN number within a
diamond) acceptable? Would such a carton being imported into the US from Canada be in
violation of any regulations? Would it be acceptable for reshipment throughout the United
States?




LIMITED QUANTITY

Can you please provide a written interpretation of this proposed carton marking?
Thank you for your prompt assistance with this matter.

Sincerely,
THE SHERWIN-WILLIAMS COMPANY

e T Bm

Sandra L. Basham
Director of Transportation
Corporate Regulatory Affairs
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